PRIser
Här publicerar vi olika priser och stipendier som utdelats inom branschen.
Liselotte Fritz får Ulla Molin-stipendiet 2023
Liselotte Fritz, känd för sin passion för trädgårdar och aktuell med boken om Ulla Molin och den tidlösa trädgården,
tog emot Ulla Molin-stipendiet 2023.
JURYNS MOTIVERING:
Liselotte Fritz är en prisbelönt frilansskribent med fokus på hälsa, trädgård, resor och film. Med boken om Ulla Molin – Konsten att skapa den tidlösa trädgården – stannar tiden upp och vi inser att Liselotte Fritz bokverk porträtterar en trädgårdspionjär som var långt före sin tid. Boken med illustrationer av Lisa Bauer är ett mycket viktigt tidsdokument om Ulla Molin. Den lyfter fram Ulla Molins stil som alltid var exklusiv samtidigt som hon drevs av tanken att trädgården skulle vara till för alla. Liselotte Fritz lyckas förena material från många händer och tidsepoker till vår samtid där teamwork, biologisk mångfald och hållbarhet står i fokus. Genidraget att presentera några av hennes efterföljare visar att snille och smak, kunskap och erfarenhet är precis vad samtiden behöver.
Läs mer här: SLU pressmeddelande och Artikel Höganäs kommun
Dockanparken i helsingborg får Landmärket 2022
Landmärket är Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur.
JURYNS VINNARMOTIVERING TILL LANDMÄRKET 2022:
Helt nära stadens larm, men bortom dess faror, gör vinnaren en riktigt bra parks viktiga jobb. Den gamla dockan ligger tryggt avskärmad i en utmanande miljö. Med sitt oväntade språng ut i fantasins värld har den genomgått en djärv adaption till nutida behov och platsens förutsättningar. Från idé till det högklassiga genomförandet visar vinnaren hur ett ambitiöst, lyssnande och idogt arbete för in industriarvet i samtiden.
BESKRIVNING:
Dockanparken är den nya parken i Oceanhamnens som har byggts i en av de gamla torrdockorna som hörde till Helsingborgs varv. Den är en mötesplats för såväl boende i stadsdelen som besökare från alla andra delar av staden. Själva Dockan har till större delen fyllts igen men den typiska formen är tydligt avläsbar i parken och bildar ett nedsänkt, vindskyddat och grönt parkrum. Grönskan spelar en viktig roll för att skapa lä och en trivsam livsmiljö, särskilt i områden som Oceanhamnen med sin industriella historia och det utsatta läget nära Öresund. I Dockanparken finns många träd i såväl parkrummen som i lekplatsen.
Det är Helsingborgs barn som har hittat på och valt tema till lekplatsen som ligger i parkens södra del. I en dialog där alla barn i staden fick komma med förslag, var det överlägset mest önskade temat djungel! ”Vi vill ha djungel, för alla barn tycker om djur” var en av motiveringarna från barnen. Så där bor det nu tigrar, gorillor, elefanter, ormar och papegojor… Och djungeldjuren behöver ju också sin gröna miljö för att trivas. Djungeltemat kan upplevas med många sinnen, inte minst hörseln. På lekplatsen finns bland annat ett ljudsystem som bidrar extra till en spännande atmosfär.
Ett vattenfall med saltvatten skapar en annan upplevelse med djungelkoppling och ett porlande ljud som kan kamouflera en del av bullret från färjeläget. Vattenfallet illustrerar också Dockans ursprungliga funktion, att höja och sänka vattennivån på varvet. Material och färgsättning i Dockanparken är inspirerat av hamnmiljön, där exempelvis räcken och förtöjningspollare var gula för att synas tydligt och bullerplanket mot färjeterminalen är byggt av containerväggar.
Den gamla varvskranen som har funnits på platsen sedan 1935 har renoverats och är ett landmärke för hela stadsdelen. I kranarmen som sträcker sig över parkrummet hänger det en plattform som svävar över gräsmattan som en stor hammock. Det blir en central samlingsplats, för spontandans, yoga eller en picknick – eller bara för att hänga. Varför är det viktigt att bevara Dockan och den gamla kranen? Hamnen och Varvets historia är en viktig del av Helsingborgs historia, en del av stadens ursprung och identitet. Genom parken i Dockan får detta ett nytt liv och blir en mötesplats för nya generationer.
Medverkande:
Sara Schlyter, ansvarig landskapsarkitekt Helsingborgs stad
Johanna Elgström, landskapsarkitekt Helsingborgs stad
Karolina Halldin, arkitekt och landskapsarkitekt samt Elvira Grandin, landskapsarkitekt Krook & Tjäder
Johanna Persson och Malin Jönsson, markprojektörer Helsingborgs stad
Marcus Höglund, projektledare Helsingborgs stad
Entreprenör Peab
Läs mer, och se fler bilder här: Landmärket
Foto: Martin Sörbo
Helsingborg utses till Årets Stadskärna 2022
Trädgårdsmedaljer från Riksförbundet Svensk Trädgård 2022
Riksförbundet Svensk Trädgård har traditionsenligt delat ut Kungliga Patriotiska Sällskapets trädgårdsmedaljer för ”odlingsflit och för förtjänster om trädgårdsodling och biodling”. 2022 års trädgårdsmedaljer tilldelas biolog Inger Runeson, Lönashult, landskapsingenjör, Henrik Sjöman, Mörarp och landskapsarkitekt, tidigare stadsträdgårdsmästare och parkchef i Malmö Gunnar Ericson, Lund. Medaljerna delades ut den 20 augusti på Gotland i samband med Riksförbundet Svensk Trädgårds årliga Sommarmöte. Närvarande var delar av Riksförbundet Svensk Trädgårds styrelse och kansli, samt förbundsdirektör Inger Ekrem.
PARADISET VINNER ARKITEKTURPRIS 2021
Under Arkitekturgalan på torsdagseftermiddagen 25 mars delade Sveriges Arkitekter bland annat ut pris för bästa landskapsarkitektur år 2020. Av de totalt fyra nominerade bidragen var hela två stycken från Linköping, Broparken och Paradiset i Vallastaden. Och Paradiset kammade alltså även hem vinsten.
I juryns motivering kan man läsa: “I en tid när mångfalden är hotad och jorden allt mer utarmad påminner Paradiset oss om vår förmåga till varsamhet, samarbete och skönhet. En odlingspark som visar vägen mot nya sätt att utforma våra parker genom att fläta samman kolonilotter med parken, vilket gynnar biologisk mångfald och främjar social samvaro. Paradisets enkla och naturliga innehåll visar en skicklig hantering av landskapsarkitekturens grundläggande verktyg; växter, vatten och topografi.” – Paradiset handlar mycket om att att skapa tillsammans, det som odlas på odlingslotterna blir en del av parkens helhet. Därför känns det extra roligt att Paradiset uppmärksammas och prisas, säger Liselott Johansson, stadsträdgårdsmästare i Linköpings kommun.
Paradiset var en del av förslaget “Tegar” av arkitektbyrån Okidoki vars stadsplan vann den allmänna tävling år 2012 som utlysts inför bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017. Parken vidareutvecklades sedan av arkitektbyrån 02landskap. – Jätteroligt för oss på 02landskap! Och roligt att priset tilldelas en park. För en hållbar stadsutveckling i städer som växer och förtätas är det superviktigt att nya, fina parker anläggs. Paradiset tycker vi är ett bra exempel på det, säger Ulrika Gunnman, uppdragsansvarig arkitekt på 02landskap som utformat parken. Parken utgör länk mellan det obebyggda landskapet mot norr och den nya stadsdelen Vallastaden i söder. Kulturlandskapet och mötet med det öppna jordbrukslandskapet har behandlats med varsamhet och kopplingen till det öppna landskapet bibehålls via tydliga siktlinjer och stråk. Mötet mot bebyggelsen har behandlats mer strikt med häckar i parkens ytterkant där gångstråk in mot Vallastaden och Universitetet kopplar samman parken med övriga staden. – Rekreation, möten och odling har varit ledord för gestaltningen. Att utveckla konceptet med tegar, från tävlingsbidraget för Vallastaden, var en annan viktig utgångspunkt, säger Ulrika Gunnman och fortsätter: – Det vi är mest stolta över är att Paradiset har blivit en park som många använder redan från start. Parken har fått en tydlig och rumslig stomme som bygger på kullar, inramande häckstrukturer och byggda element, vilket kändes avgörande då platsens förutsättningar var ett stycke flack åkermark i träda.