Parkkongressen 2024

Här hittar du protokoll från årsmötet, årets prisvinnare, utställarna och bilder.

årsmöte protokoll

Protokollet från årsmötet kan laddas ner här: Årsmöte protokoll 2024

Prisvinnare

FSS 1920 Dalecarlica blad

2024 års Dalecarlicapris tilldelas DAN HALLEMAR

Juryns motivering:

2024 års Dalecarlicapris tilldelas Dan Hallemar som i tre decennier haft blicken på våra städer, som skribent, redaktör, poddare och landskapsarkitekt. När Dan delar sina tankar med oss är städerna pågående berättelser, och stadens publika rum är direkt förbundna med dess byggnader, verksamheter, människor och historiska skeenden.

Dan smälter samman intryck och kunskap som han söker på plats i stadsmiljöerna, i samtal med kunniga personer och i de arkiv han älskar att utforska. Hans beskrivningar är ofta både på pricken och på pricken bredvid, den där som vi annars hade riskerat att missa. I Staden podcast har vi under tio år fått följa med på stadsvandringar utanför de mest uppenbara stråken och temana: i Neapel och Norrköping, i Sheffield och Skaraborg. De snart 170 avsnitten av podden är tillsammans med Dans alla artiklar och böcker en stor skatt både för oss idag och för dem som i framtiden söker kunskap om städer i arkiven.

FSS 1920 Dalecarlica blad

2024 års kommunpris tilldelas lunds kommun

Juryns motivering:

Lundaborna har fått nya intressanta parker, när och där staden växer i den nya stadsdelen Brunnshög. En Nobelpark med skiftande tematiska parkrum och en stor Kunskapspark med genomtänkt gestaltning och inspirerande innehåll. Parkerna vittnar om en förvaltning som söker nya lösningar och som tar för sig och hävdar sina frågor i en ofta komplicerad exploateringsprocess som inte alltid har gröna förtecken.  Arbetet sker också i ett nära samarbete med politik, allmänhet och intressegrupper.

Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare, FSS, gratulerar Lunds kommun till en föredömlig stadsbyggnadsprocess och goda resultat.

FSS 1920 Dalecarlica blad

2024 års Examenspris tilldelas
Anna boman & amanda odell kling

Juryns motivering:

Landskapsingenjörerna Anna Boman och Amanda Odell Kling tilldelas Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästares examensarbetspris 2024 för arbetet: ”När ska barnen vara med? En kartläggning av skånska kommuners arbete kring barns deltagande i utveckling och förändring av fysisk utemiljö”.

 Anna och Amanda får priset för att genom en enkätstudie undersökt hur skånska kommuner arbetar med barns deltagande i utveckling och förändring av fysisk utemiljö. Ämnet är synnerligen aktuellt och Anna och Amanda visar att det i vissa kommuner verkar finnas en rutin för hur själva deltagandeprocessen ska genomföras men att det saknas systematik kring när barn ska delta. Resultatet visar på ett tydligt behov av att arbetet behöver systematiseras för att bättre möjliggöra barns deltagande. Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare tackar för inspirationen.

Läs arbetet här: När ska barnen vara med? En kartläggning av skånska kommuners arbete kring barns deltagande i utveckling och förändring av fysisk utemiljö

Bilder

Parkkongress 2024 Umeå
Parkkongress 2024 Umeå
Parkkongress 2024 Umeå
Parkkongress 2024 Umeå

Utställare

Sponsor Parkkongress 2024 - TCYK
Sponsor Parkkongress 2024 - Tress Utemiljö